top of page

   Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα από άποψη σεισμικότητας κατέχει την 1η θέση στην Ευρώπη και την 6η σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Το Ελληνικό τόξο (τόξο του Αιγαίου) αποτελεί το όριο επαφής της Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας με την Αφρικανική . Οι δυο αυτές πλάκες συγκλίνουν στην περιοχή με σχετική ταχύτητα 2,5 εκατοστά το χρόνο με αποτέλεσμα να βυθίζεται η ωκεάνια-Αφρικανική πλάκα (λόγω μεγαλύτερης πυκνότητας)κάτω από την ηπειρωτική πλάκα του Αιγαίου .

Σεισμοί & Ελλάδα

  Το τόξο που δημιουργείται στην περίπτωση αυτή αποτελείται από την ελληνική τάφρο, το νησιωτικό τόξο, την οπισθοτάφρο και το ηφαιστειακό τόξο..

  Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, από την αρχή του 19ου  αιώνα μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας σεισμών 1400 άτομα περίπου.

  Ο σεισμός με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σημειώθηκε στη Χίο το 1881  μεγέθους 6,5  βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ, με 3.500 νεκρούς και 7000 τραυματίες. Ο μεγάλος αριθμός νεκρών και τραυματιών αποδίδεται στη συγκέντρωση των κατοίκων στους στενούς δρόμους του νησιού και επειδή πριν την κύρια δόνηση είχε εκδηλωθεί ισχυρός προσεισμός.

Η στάση και η συμπεριφορά των ανθρώπων πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το σεισμό είναι σημαντική. Ειδικότερα, σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα, ο πληθυσμός οφείλει να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου σεισμού να είναι οι ελάχιστες δυνατές!

Πρέπει ο καθένας μας ατομικά ,σε επίπεδο οικογένειας, γειτονιάς, εργασίας και πολιτείας να λάβει τα μέτρα του !

bottom of page